Η επιθυμία και η υλοποίησή της

Τον Ιανουάριο του 2012 μια αυθόρμητη ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου φτιαγμένου από γυναίκες, με τη διάθεση να είναι ανοιχτός σε άτομα και ομάδες που δυσκολεύονται να «χωρέσουν» αλλού και με γνώμονα να είναι πρωτίστως ένας ευχάριστος χώρος συνάντησης για μας τις ίδιες, ήταν η αφετηρία για να φέρει κοντά αυτές που το Σεπτέμβρη του 2013 καταφέραμε να υλοποιήσουμε την επιθυμία αυτή. Δε γνωριστήκαμε τότε. Τουλάχιστον όχι όλες. Άλλες ήμασταν φίλες από πριν, άλλες κινούμασταν σε φεμινιστικούς πολιτικούς χώρους και γνωριζόμασταν μέσα από ανάλογες δράσεις, άλλες παίζαμε μπάσκετ και άλλες όλα αυτά μαζί! Το σίγουρο είναι οτι μοιραζόμασταν απο πριν, είτε γνωριζόμασταν είτε όχι, μια κοινή οπτική για το πώς (δε) θέλουμε να διαμορφώνονται οι εργασιακές, οι ταξικές και οι έμφυλες σχέσεις. Βασικό μας μέλημα λοιπόν η δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεύρεσης και εργασίας μη καταπιεστικού, απαλλαγμένου από ιεραρχίες, με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρόνου εργασίας και με κοινωνική απόδοση του προϊόντος της εργασίας. Και όλα αυτά ειδικότερα για τις γυναίκες, που σε περίοδο οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμη πιο ευάλωτες στην εργασιακή –και όχι μόνο- εκμετάλλευσή τους.

Ο δρόμος μεγάλος και δύσκολος λοιπόν. Φτιάξαμε συνέλευση. Αυτό τουλάχιστον ήταν κάτι που οι περισσότερες από μας ξέρανε να το κάνουνε και οι υπόλοιπες θέλανε να το κάνουνε. Ήταν ο επιθυμητός τρόπος για να λειτουργήσει το εγχείρημα. Ισότιμη συμμετοχή στην ομάδα και στη λήψη αποφάσεων. Εμπιστοσύνη στη λειτουργία της και απόκτηση αισθήματος ασφάλειας μέσα σε αυτήν. Τα βασικά για να ξεκινήσουμε. Οδηγοί μας ανάλογα εγχειρήματα που ήδη είχαν δείξει το δρόμο. Απευθυνθήκαμε στους ανθρώπους που τα υλοποιούν. Με κάποιες και κάποιους είχαμε συναντηθεί σε άλλους κοινούς πολιτικούς δρόμους και γνωριζόμασταν. Όλες και όλοι μας προσέφεραν τη βοήθειά τους απλόχερα και με χαρά. Άλλωστε η δημιουργία και λειτουργία των ανάλογων εγχειρημάτων ανα τον κόσμο αυτό πρεσβεύει: την αποεκπαίδευση από τον καπιταλιστικό τρόπο λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας και της αλληλοκατανόησης σε αντίθεση με τον ατομικισμό, τον ορθολογισμό της μέγιστης δυνατής ατομικής ωφέλειας και τις ατομικές λύσεις. Τη δημιουργία οριζόντιων δικτύων συνεργασίας και την κατάλυση της κακώς νοούμενης ανταγωνιστικότητας, μακριά από αφεντικά και άλλα παρόμοια δεινά.

Αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης απλώθηκε και έξω από τα σχετικά εγχειρήματα. Στους ανθρώπους γύρω μας  που μας στήριξαν και μας βοήθησαν με κάθε μέσο: με υλική υποδομή, με συμβουλευτική συνδρομή, με ψυχολογική υποστήριξη, με ανοχή απέναντί μας όταν η κούραση μας λύγιζε σωματικά και ψυχολογικά. Το “beaver” είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όχι μόνο της δικής μας που το ονειρευτήκαμε και το στήσαμε αλλά και όλων αυτών που συνέδραμαν  με τον ένα ή τον άλλο από τους παραπάνω τρόπους. Έτσι δεν μπορούμε να μην απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους και να πούμε οτι δεν θα ήταν τίποτα το ίδιο χωρίς τη δική τους συνδρομή... ή θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο! 

(οι ευχαριστίες μας εδώ)

Μερικά χαρακτηριστικά μας

Για την υλοποίηση του οράματος στην πράξη φτιάξαμε ένα συνεταιρισμό. Για την ακρίβεια μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ). Πέρα από τα άλλα τυπικά η δημιουργία του απαιτεί και την ύπαρξη καταστατικού (εδώ σε pdf) μέσα από το οποίο αντικατοπτρίζεται και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ιδεολογικά το όλο εγχείρημα. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένες εκθέτουμε μερικά παραδείγματα του πώς προσεγγίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγχειρήματός μας:

·      Η καθημερινή λειτουργία του “ beaver”  θα πλαισιώνεται από τη διοργάνωση γεγονότων και θεματικών (καλλιτεχνικών και όχι μόνο), που θα προκύπτουν από τις πρωτοβουλίες και τις επιλογές των μελών του συνεταιρισμού σε αλληλόδραση με άλλες ομάδες, τυπικές ή άτυπες που θα προσελκύει η δράση του.

·         Στις δράσεις του συνεταιρισμού θα δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της γυναικείας δημιουργίας (καλλιτεχνικής, επιστημονικής ή άλλης) και την ευαισθητοποίηση σε θέματα, που αφορούν στο γυναικείο ζήτημα και την κοινωνική ταυτότητα των γυναικών (cis gender, transgender, gender variant). Στις δράσεις εντάσσεται επίσης η διάδοση της ιδέας του κολεκτιβισμού, μέσα από τη διάχυση πληροφόρησης και τη δημιουργία δικτύων μεταξύ ομάδων που λειτουργούν σε αντίστοιχη βάση.

·       Για την προμήθεια του “beaver” με τα απαραίτητα προϊόντα στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προμηθευτών με κριτήριο την ποιότητα των προϊόντων, τη δίκαιη και βιώσιμη αντιστοιχία ποιότητας και κόστους και το συνεταιριστικό πρότυπο οργάνωσης οικονομικών ανταλλαγών που θα επιτρέπει ταυτόχρονα την προσφορά των προϊόντων και υπηρεσιών στις αποδέκτριες/τες με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Βασική μας θέση είναι η αντιμετώπιση των τελευταίων ως συμμετόχων της διαδικασίας παραγωγής και των αποτελεσμάτων της και όχι ως καταναλωτές/τριες – πελάτισσες/τες.

·         Προτεραιότητα και αρχή του συνεταιρισμού –και ειδικότερα του “beaver”- είναι στους χώρους που θα στεγάζουν τις δράσεις του να υπάρχει ουσιαστική και πρακτική πρόσβαση όλων των ομάδων πληθυσμού ανεξάρτητα από κοινωνικά ή φυσικά χαρακτηριστικά.

 “Let the Beaver sing…hrots-hkrots!!”